מאת: ג'ולי ברוך, נטורופתית N.D
ראש השנה בסימן התחדשות, פריחה ומפגשים משפחתיים המלווים בסעודות חג מגוונות ורבות. לצד השמחה, ארוחות גדולות ומרובות כידוע, עלולות לגרום לתופעות לא נעימות במערכת העיכול כמו עצירות, גזים, כאבי בטן, תחושת נפיחות ועוד.
להלן מספר טיפים להתמודדות עם ריבוי ועומס הארוחות על מנת להקל על אי הנוחות במערכת העיכול:
לארוחת החג הגיעו רעבים אך לא מורעבים
ההמלצה היא לאכול מספר ארוחות קלות במהלך היום לפני סעודת החג, בהפרשים של כשלוש שעות על מנת לשמור על רמה מאוזנת ויציבה של סוכר בדם ובכך למנוע את החשק לזלול הכל. דוגמאות לארוחות קלות: שייק ירקות עם פרי, מרק ירקות, סלט ירוק עם מספר שקדים לא קלויים. כל זאת על מנת למנוע עומס במערכת העיכול ואי נוחות.
לעסו היטב
זאת על מנת לסייע בעיכול טוב יותר של המזון, שהרי אנזימים המפרקים את המזון קיימים גם ברוק בנוסף להמשך צינור העיכול.
שלבו ירקות בארוחה
ירקות טריים ומאודים משמרים את האנזימים הפעילים שבהם. גם ירקות מבושלים יעילים, בזכות התכולה הגבוהה של סיבים תזונתיים ונוזלים העשויים למנוע עצירות, לתרום לבריאות מערכת העיכול ולתחושת שובע. מומלץ לשלב ירקות מכל הצבעים ומכל הסוגים בכל ארוחה.
שתו מים ושלבו סיבים תזונתיים
שתיית מים תורמת לעיכול תקין ובמניעה של עצירות בעיקר בשילוב סיבים תזונתיים המסייעים לבריאות מערכת העיכול, תחושת שובע ולתנועתיות המעי. סיבים תזונתיים מצויים באופן טבעי בירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים. יש להימנע ממיצים ממותקים ומשקאות מוגזים העלולים לגרום לנפיחות ולבעיות עיכול אחרות. במידה וחשקה נפשכם להוסיף טעם למים, ניתן לשתות חליטות צמחים אשר מסייעים לתחושת נוחות במערכת העיכול ולהרגעה כדוגמת: פסיפלורה, קמומיל, לימונית ועוד. ניתן להכין קנקן מים קרים עם נענע, פלחי לימון ומלפפון –מרווה וטעים!
פעילות גופנית
פעילות גופנית מתונה וקבועה משפרת את התחושה הכללית. בזמן פעילות גופנית קיים ייצור מוגבר של אנדורפינים – הורמונים המסייעים לשיפור מצב הרוח. פעילות אירובית כמו הליכה, ריצה או קפיצות (לא מיד לאחר האוכל!) מסייעת לתנועתיות המעיים ומקלה על מצבי עצירות.
הימנעו מאכילה לפני השינה
יש להימנע מאכילה ושתייה בסמוך לשינה כדי למנוע תסיסה של המזון במערכת העיכול במהלך הלילה.