מחקרים מהעת האחרונה מצביעים כי אצת כלורלה יכולה לסייע במצבים כרוניים במערכת העיכול, קוליטיס למשל צריכת כלורלה גורמת לירידה של 61% בתסמיני קוליטיס כיבית.
חוקרים מהמכללה הרפואית של אוניברסיטת וירג'יניה ערכו מחקר קטן כדי לבחון את ההשפעה של כלורלה על מחלות כרוניות מסוימות. ניסויים קליניים אקראיים, מבוקרי פלצבו כפול סמיות, נערכו באמצעות 55 נבדקים עם פיברומיאלגיה, 33 עם יתר לחץ דם ו-9 עם קוליטיס כיבית. דוח זה הוא על חולי קוליטיס כיבית.
הכלורלה נחשבת לאחד מהצמחים הנחקרים ביותר בימינו, המוצר הינו שילוב נדיר ביותר בין חומר גלם זול יחסית לבין מוצר סופר איכותי ומועיל לבריאותנו
אצת הכלורלה מכילה בתוכה מגוון רחב ביותר של רכיבים תזונתיים:
- 16 ויטמינים, 14 מינרלים , חומצות שומן חיוניות, 4 סוגי סיבים תזונתיים (בממוצע 13% מהנפח), קרטנואידים בינהם לוטאין האיכותי, גליקופרוטאינים הקריטים לתפקודים בסיסיים של הגוף, פוליסכרידים, חומצות גרעין RNA/DNA , אנזימי עיכול, וכמובן כלורופיל – הקסם הירוק של הטבע.
- 60% מתכולת הכלורלה הינם חלבונים איכותיים – 19 חומצות אמינו.
שמונה מתוך תשעה חולי קוליטיס כיבית, בגילאי 25 עד 56 השלימו את המחקר. כל מטופלי ה-UC שהשתתפו במחקר הפתוח עברו בדיקה סיגמואידוסקופית ראשונית של המעי הגס שלהם, והתסמינים שלהם תועדו וניקוד. כל משתתף נטל חמישים טבליות כלורלה (עשרה גרם) וכשלוש אונקיות של תמצית נוזלית בכל יום במשך חודשיים. לא יושמו הגבלות והמשתתפים קיבלו הוראה להמשיך בשגרת חייהם הרגילה, כולל נטילת תרופות שכבר נרשמו.
בסוף החודש השני, הושלמו בדיקות מלאות וראיונות כדי לקבוע שיפורים כלשהם במצב הקוליטיס הכיבית של החולים. בדיקות אלו בוצעו כדי לקבוע את מדד פעילות המחלה (DAI) - ההערכה האובייקטיבית הנפוצה ביותר לקביעת מצב הדלקת של המעי הגס. ל-DAI יש ארבעה תת-סולמות: תדירות צואה, דימום רקטלי, מראה רירית והערכה כוללת של הרופא. כל תת מחלקה מקבלת ניקוד מ-0 עד 3, ולכן הציון המקסימלי עבור ה-DAI הוא 12. אפס אינו מייצג תסמיני מחלה.
התסמינים של כל משתתף השתפרו לאחר הוספת כלורלה לתזונה שלהם. הבדיקות גילו פחות דלקת משמעותית. הערכה כללית הראתה שהקוליטיס הכיבית הכוללת של החולים השתפרה באופן משמעותי. מדד פעילות המחלות ירד מממוצע של 7.2 ל-2.8. זה כמעט ירידה של שישים אחוז בתסמינים!
לפני המחקר, הייתה כמות נכבדת של ספרות רפואית שהצביעה על כך שהשימוש בכלורלה יכול לספק יתרונות משמעותיים לסובלים מקוליטיס כיבית:
- דיווחים רבים הצביעו על כך שכלורופיל היה מועיל בניקוי והגנה על מערכת העיכול התחתונה. לכלורלה יש את תכולת הכלורופיל הגבוהה ביותר מכל צמח מוכר.
- מחקרי מעבדה העלו כי כלורלה מגרה את מערכת החיסון לייצר מקרופאגים, שהם תאים המנקים את הדם, נוזלי הגוף והחללים מחומרים מזיקים.
- באזור המעיים, דווח כי כלורלה מגרה את הצמיחה של חיידקי מעיים "טובים" - לקטובצילים, המסייעים בהשמדת אוכלוסיות של חיידקים מזיקים כגון Escherichia coli (E. coli).
רקע קוליטיס כיבית
קוליטיס כיבית היא צורה נפוצה וכרונית של מחלת מעי דלקתית המאופיינת מבחינה היסטולוגית כדלקת המערבת את הרירית והתת-רירית של פי הטבעת והמעי הגס.
התסמינים השכיחים ביותר שלו הם כאבי בטן ושלשולים מדממים, אם כי אלו הסובלים עשויים לסבול גם מאנמיה, עייפות, ירידה במשקל, דימום פי הטבעת, התייבשות ומתת תזונה.
הגורם לקוליטיס כיבית אינו ידוע וכרגע אין תרופה. בעוד שטיפול תרופתי זמין עבור קוליטיס כיבית מאכזב לעתים קרובות, רוב החולים מקבלים הקלה מסוימת עם שילוב של סולפסאלזין וקורטיקוסטרואידים. עד כה, שום תזונה מיוחדת או תוסף תזונה לא הוכחו כיעילים בטיפול בקוליטיס כיבית, ולכן מטרת המחקר שלנו הייתה לקבוע אם חולים בעלי סימפטומים גבוהים לקוליטיס כיבית ייהנו מהכללת כלורלה בתזונה שלהם ( Merchant and Andre, 2001).
מקור:
Food Functional
. 2020 Jan 29;11(1):1098-1109. doi: 10.1039/c9fo01028a.
Microalgae aqueous extracts exert intestinal protective effects in Caco-2 cells and dextran sodium sulphate-induced mouse colitis
R. E. Merchant and C. A. Andre, "A Review of Recent Clinical Trials of the Nutritional Supplement Chlorella Pyrenoidosa in the Treatment of Fibromyalgia, Hypertension, and Ulcerative Colitis," Alternative Therapies in Health and Medicine 7, no. 3 (May/June 2001): 79–91.
Dietary Supplementation with Chlorella Pyrenoidosa Produces Positive Results in Patients with Cancer or Suffering From Certain Common Chronic Illnesses. Townsend Letter for Doctors and Patients, Feb, 2001, by Randall E. Merchant, Cynthia A. Andre