?

טיפים לעיכול אופטימאלי וספיגה משופרת של המזון

אכלו ארוחות קטנות

מומלץ לאכול ארוחה קטנה בכל 3-4 שעות, על מנת לאפשר, בין היתר, לאנזימים במערכת העיכול לעכל ביתר יעילות את המזון.
 

הפרידו בין אבות המזון

הפרדת מזונות בכל ארוחה (חלבונים ופחמימות), בשילוב ירקות (חיים ו/או מבושלים ו/או מאודים) כלומר, כל ארוחה תכיל מנת חלבון או מנת פחמימה וירקות- מערכת העיכול לא תצטרך להפריש סוגים שונים של אנזימים בעת ובעונה אחת, ובכך יתאפשר פירוק אופטימאלי של המזון במעי. בנוסף, יהיה ניתן למנוע תהליכי תסיסה וריקבון, העלולים לגרום לנפיחויות, גזים וכבדות.
 

לעסו היטב

תהליך העיכול מתחיל כבר בחלל הפה- בפעולת לעיסת המזון. בפעולה זו נטחן המזון על ידי השיניים ומעורבב עם הרוק, אשר מכיל אנזימים, המסייעים לעיכול יעיל יותר בהמשך צינור העיכול- בקיבה ובמעי. מזון שנלעס היטב אינו מצריך מאמץ יתר מאיברי מערכת העיכול בפירוקו, ומאפשר ספיגה אופטימאלית.
 

אכלו ירקות בכל ארוחה

מומלץ לשלב ירקות בכל ארוחה- מכל הצבעים ומכל הסוגים, בעיקר טריים וגם כאלה שעברו עיבוד מינימאלי (אידוי), על מנת לשמר את האנזימים הפעילים. ניתן לצרוך את הירקות גם כמיצים סחוטים.
 

אכלו פירות בארוחה נפרדת

פירות ומיצי פירות הם המזון הטבעי והזמין ביותר לגוף האדם, המספק שורה של רכיבים תזונתיים, נוגדי חמצון ואנזימים. מומלץ לאכול סוגים שונים של פירות בכל הצבעים. יחד עם זאת, חשוב לאכול פירות כארוחה נפרדת, רצוי כארוחת בוקר או כארוחת ביניים בשילוב שקדים/ אגוזים/ זרעים לא קלויים, על מנת לשמור על רמות מאוזנות של סוכר בדם.
 

שתו מעט בארוחות

מומלץ להימנע משתיית כמות גדולה של נוזלים בזמן הארוחות. יש להקפיד לשתות מים כחצי שעה לפני הארוחה או כשעה- שעה וחצי אחריה.
 

אכלו מזון חי ומותסס

האנזימים שנמצאים במזון יכולים ליטול חלק בעיבודו במערכת העיכול. לכן חשוב לכלול בתפריט מזונות "חיים" ומותססים, המהווים מקור לאנזימים ולחיידקים טובים כמו: נבטים, ירקות, פירות, מיסו, כרוב כבוש ויוגרט.
 

הימנעו ממזון מעובד

לעומת זאת, במזונות מעובדים, אשר עברו ייבוש, שימור, בישול או קלייה- האנזימים לא שרדו את תהליך העיבוד והם למעשה 'מתים'. אי לכך, איברי העיכול יצטרכו להשקיע מאמץ ואנרגיה רבים יותר על מנת לעכל את המזון ולהפיק ממנו תועלת תזונתית.
 

הימנעו ממזונות מעכבי עיכול ומקפאין

מומלץ להימנע ממזונות המכילים תרכובות כימיות המעכבות את הפעילות האנזימטית של מערכת העיכול, כגון קטניות (למעט עדשים ומאש, הקלים יחסית לעיכול). כמו כן יש להימנע מצריכת יתר של קפה, תה שחור ומשקאות אחרים המכילים קפאין.
 

צרכו סיבים תזונתיים במידה

חשוב מאוד לצרוך מזונות המכילים סיבים, אך חשוב עוד יותר לא להגזים איתם. כמויות גדולות מדי של סיבים תזונתיים עלולות לגרום לליקויים בתהליכי העיכול התקינים: להאט את תהליכי פירוק המזון, להקשות על ספיגתם של מינרלים, ויטמינים ורכיבים אחרים ובכך לעודד יצירת גזים ונפיחות. לפיכך, מומלץ לא לצרוך יותר מ- 40 גרם סיבים ליום, וכדאי לתת עדיפות לסיבים מסיסים, החשובים לפעילותם של החיידקים הפרוביוטיים ולמטבוליזם התקין של אפיתלי (רקמת ציפוי) המעי הגס. בנוסף, יש להרבות בשתיית מים, המסייעת לסיבים הלא מסיסים לנוע החוצה ממערכת העיכול ובכך גם לסייע לפריסטלטיקה (תנועתיות מעיים).
 

הימנעו מאכילה לפני השינה

יש להימנע מאכילה ושתייה בסמוך לשינה, על מנת למנוע תסיסת יתר של מזון בצינור העיכול במהלך הלילה.

למידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם
logo
© 2014 כל הזכויות שמורות נוטריקר בע”מ